måndag 26 december 2011

Peruansk julafton

Såhär firade vi vår julafton i Peru:
Eftersom det var lördag följde jag som vanligt med till escuelitan (lördagsskolan) i Cerropón. Där var det som vanligt, men Elins undervisning handlade förstås om Jesu födelse.
När jag kom hem igen var det middagsdags för mig, Karin och Jonas. Vi lagade och dukade upp tacos (som ju är så svenskt och juligt...?), och under tiden såg vi Karins familjs julbord på Skype.



Precis när vi skulle börja äta knackade det på dörren. Det var grannfrun, som bor under oss och som vi hyr lägenheten av. Hon hade en mattallrik med sig till oss: 

Potatisröra, skivad rödlök och..... marsvin!! 
Familjen som äger huset bor både över och under oss (vi bor på andra våningen), och ovanför oss har de ca 80 marsvin i burar som de föder upp till att äta. Och nu fick vi alltså ett alldeles nytillagat i julklapp. Det smakade väldigt bra! 

På eftermiddagen firade vi gudstjänst med nattvard i Cerropón. Vi sjöng ungefär alla julsånger som finns i sångboken, det är ett ganska begränsat utbud. Men fina sånger! 

O santísimo, felicísimo (O du saliga) 




Hoy es navidad (Jingle Bells) 

Efter gudstjänsten skulle det delas ut fika och presenter till alla barn, och därför blev gudstjänsten ganska stökig med alla barn som inte riktigt kunde vara tysta...
Men det var en väldigt fin gudstjänst, för efter predikan upptogs tre nya medlemmar i församlingen. 

Felipe, Bety och Lizet läser trosbekännelsen

Jag har tidigare berättat om Felipe här på bloggen, och i Lindströms senaste bönemail stod det också en del om honom. Han är ett stort bönesvar och framför allt ett fortsatt böneämne! Han säger ofta att han har förändrats sedan han kom till kyrkan, men det är nog inte enkelt att stå emot gamla vanor och frestelser så han behöver vår förbön. Precis som alla andra i församlingarna, förstås! 

Förbön

Felipe har även varit min gitarrelev nu i ett antal veckor. Så sent som för två veckor sedan var jag ganska uppgiven och trodde att han aldrig skulle kunna lära sig spela. Men så hände något; han började (till skillnad från de andra eleverna) öva flitigt. Så på julaftonsgudstjänsten var han den enda av mina gitarrelever som faktiskt spelade till församlingssång! 

Felipes favoritsång "Cristo mi vida transformó": 
"Kristus förvandlade mitt liv, idag vill jag hälsa dig med Herrens frid" 


När gudstjänsten var det dags för "chocolatada", nämligen utdelande av varm choklad, paneton (kaka) och presenter till barnen. 






Klockan 7 var det dags för nästa gudstjänst, denna gång i Las Brisas. Eller ja, vi gick dit halv 8, men det började väl närmare klockan 8. Det var en vanlig gudstjänst med predikan av pastor Pepe, och så sjöng vi två julsånger med kören. 
Efter gudstjänsten åt vi middag tillsammans. Det bjöds på exakt samma sak som på ungdomsgruppens julfest kvällen före, nämligen kikärtsröra, stekt kyckling, empanada (pirog), paneton och varm choklad. Väldigt trevligt. 
Vi stannade kvar även efter att resten av kyrkbesökarna hade gått hem. Jag och Jonas spelade Fia med knuff tillsammans med Lety och Katicsa (Pepes fru och dotter), och Karin spelade schack med Maycol, under tiden som tv:n stod igång med en väldigt traditionsenlig musikal från Lima. Det var väldigt mysigt, kändes precis som svensk julafton att sitta och spela spel sent på kvällen. 
På tolvslaget "kom" julen. Då kramades alla och hälsade varandra GOD JUL, och så gick vi ut på gatan och viftade med tomtebloss. Det var riktig feststämning och kändes mer som nyårsafton än julafton. 
Vid halv 1 gick vi hemåt, trötta och nöjda med kvällen. Vilka fantastiska vänner vi har här!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar